Rizikové faktory

Možné důvody vzniku nemoci

Dědičné dispozice

Poměrně vysoké riziko představuje výskyt kolorektálního karcinomu v rodině, zejména pak pokud jím byli postiženi dva, tři přímí příbuzní ve dvou po sobě následujících generacích. Největší nebezpečí pro vznik kolorektálního karcinomu představují určité typy mutací v DNA.

Je to jednak genová mutace způsobující tzv. hereditární (dědičný) nepolypózní kolorektální karcinom a jednak genová mutace způsobující tzv. familiární adenomatózní polypózu, onemocnění projevující se vznikem mnoha stovek polypů (výrůstků ze sliznice) v tlustém střevě a konečníku, nejčastěji ještě před 20. rokem života, jejíž vyústění v kolorektální karcinom je téměř stoprocentní. Zmíněné genetické odchylky mohou být příčinou zhoubných nádorů nejen v tlustém střevě či konečníku, ale i v jiných částech těla. 

Věk

Věk je významným rizikovým faktorem, obecně platí, že riziko vzniku zhoubného nádoru s věkem narůstá. Většina kolorektálních karcinomů vzniká ve věku nad 50 let, ale ani mladší pacienti nejsou úplnou výjimkou. Při vysoké genetické zátěži (mutaci v DNA) se nádory objevují nejčastěji už mezi 40. a 50. rokem života.

 

Změny a onemocnění sliznice tlustého střeva

Dalším rizikovým faktorem pro vznik kolorektálního karcinomu je výskyt střevních polypů (výrůstků na vnitřní stěně střeva). Z některých druhů střevních polypů se totiž může časem vyvinout zhoubný nádor.

Takový proces však trvá poměrně dlouho, tj. většinou několik let. Je tedy relativně dost času na to, aby byl každý střevní polyp včas odhalen, odstraněn a vyšetřen patologem. Nemalé riziko vzniku rakoviny představují také chronická zánětlivá onemocnění tlustého střeva, jako je Crohnova choroba nebo ulcerózní kolitida, při kterých je sliznice střeva permanentně narušována záněty, otoky, krvácením, vředy, jizvami ap.

Rizika vyplývající z životního stylu

Je všeobecně známo, že zdraví tlustého střeva je do značné míry ovlivněno stravou. Z hlediska vzniku kolorektálního karcinomu představují největší riziko zejména tučné potraviny, červené maso a uzeniny, smažená, grilovaná a pečená jídla a nedostatečný příjem ovoce, zeleniny, celozrnných obilovin, luštěnin a ořechů, tedy potravin obsahujících mimo jiné vlákninu.

Jedním z rizikových faktorů je bezpochyby také kouření a nadužívání alkoholu (u pivařů je vyšší riziko rakoviny konečníku). Vyšší výskyt rakoviny tlustého střeva a konečníku je rovněž spojen s metabolickými onemocněními jako obezitacukrovka a negativní vliv na zdraví tlustého střeva má také nedostatek pohybu a vitaminu D ze slunečního záření.

Seznam se s rizikovými faktory a zkus se zamyslet nad tím, jestli právě Tobě ve zvýšené míře nehrozí rakovina tlustého střeva či konečníku. Polož si následující otázky:

  • Bylo mi už padesát?
  • Má nebo měla někdy moje matka, otec, sestra, bratr, dcera nebo syn kolorektální karcinom nebo adenomatózní polypózu? Kolik z nich a v jakém věku?
  • Trpím chronickým zánětem střeva - ulcerózní kolitidou nebo Crohnovou nemocí?
  • Odstraňovali mi někdy adenomatózní polypy?
  • Už jsem někdy měla nádor tlustého střeva nebo konečníku?
  • Už jsem někdy měla nádor děložní sliznice?
  • Mám cukrovku?
  • Mám nadváhu?
  • Jsem kuřák?
  • Piju ve větší míře alkohol?
  • Cvičím pravidelně?
  • Jím hodně červeného masa nebo uzenin?
  • Sním denně několik porcí ovoce a zeleniny?
  • Mám dostatečný přísun vápníku a vitaminu D? 

 

 

 Pokud je Ti pouze nad 50 let, je Tvé riziko průměrné, pokud máš ale navíc v rodinné či osobní anamnéze kolorektální karcinom nebo adenomatózní polypy, Tvé riziko se značně zvyšuje. A k tomu ještě připočti rizika vyplývající z životního stylu. Zvýšené riziko vyžaduje zvýšenou opatrnost, proto si dobře pročti kapitolu screening.